SERENDIPITY

Hvad har kunst og naturvidenskab til fælles?

 

Metoden ’Serendipity’ er en terminologi, som anvendes primært indenfor grundforskning og naturvidenskab. Sådan fandt man bl.a. penicillin og Viagra, hvor man ledte efter en hjertemedicin, men fandt ud af, at det havde andre ”bivirkninger”.

Men metoden anvendes også i den kunstneriske skabelsesproces, hvor kunstneren arbejder med et værk, uden på forhånd at vide, hvordan værket kommer til at se ud i den sidste ende. Det er måske nok især indenfor den abstrakte kunstart, at metoden finder sin plads. Når vi arbejder med et kunstværk på en ikke-konstruerende måde, uden planer eller skitser. At søge efter noget fantastisk uden rigtigt at have en idé om, hvad man søger efter, fordi man ikke kan se ”værket” for sit indre øje på forhånd. Man kan sige, at værkerne er baseret på tilfældigheder, lykketræf og skæbne om man vil.

Men når det så er sagt, så skabes god kunst også på basis af talent, evne til at fortolke og formidle følelser og indtryk samt en kæmpestor mængde vilje. Så selvfølgelig skal redskaberne også være i orden, når man skaber god kunst. At arbejde med serendipity, som metode i den kunstneriske proces, kræver at man er i stand til at tyde de spor man får og at vide, når der virkeligt dukker noget værdifuldt op undervejs.